Ik denk, dus ik ben …marginaal?!

Een kort betoog, recht uit het hart.

Michele Goosens

Moet ik mij slecht voelen?

Moet ik mij slecht voelen omdat er mensen zijn die mij een naïef meisje vinden, te jong om te begrijpen hoe slecht het gaat met onze samenleving? Ben ik naïef omdat ik geloof dat niet alle vluchtelingen terroristen zijn? Verspil ik mijn tijd met het lezen van soera’s uit de Koran om mijn medeburgers beter te begrijpen? Want de Koran is toch maar een boek vol haat?

Ben ik nu te solidair in een samenleving vol haat?

Moet ik mij slecht voelen omdat mijn partner en ik gastgezin zijn voor een moslim? Want het is toch wel gek dat we ‘een vreemde’ durven binnenlaten in ons appartement. Of nog erger, dat we hem alleen durven laten in ons appartement en een sleutel durven geven! Dat terwijl deze prachtige man ons ziet als twee van zijn kinderen en ons steeds met veel respect benadert. Een prachtig persoon is hij en ik respecteer zijn roots, geloof en cultuur. Ik voel me absoluut niet beter dan hem, omdat ik 100% Vlaams ben. Mag ik dit eigenlijk nog wel zeggen in onze huidige maatschappij? Ben ik nu marginaal? Te solidair in een samenleving vol haat?

Wat is eigenlijk normaal?

Is het normaal dat ik soms noodgedwongen mijn mond houd uit schrik voor reacties van familie, vrienden of mensen uit onze stad? Is het normaal dat ik de laatste tijd vaak opsta met hoofdpijn omdat ik de dag voordien weer tientallen haatberichten heb zien verschijnen op de sociale media? Wat is eigenlijk normaal?

Luid en duidelijk

Ik denk dat ik de antwoorden op mijn vragen al lang weet, maar het nu pas expliciet durf uitspreken. Luid en duidelijk.  Ik zal voortaan, ondanks alle haatberichten aan mijn adres, strijden voor datgene waar ik in geloof: het goede dat nog steeds aanwezig is in de meerderheid van alle mensen in onze samenleving. Ik zal nog steeds luisteren naar ieder individu zijn mening, want iedereen heeft het recht om gehoord te worden. Ik ga mij niet meer schuldig voelen als ik met een individu in dialoog ga en zijn of haar standpunten weerleg. Niet angst en haat zijn de oplossing, maar het durven in dialoog gaan met die ‘onbekende’.

[notification type=”alert-success” close=”false” ]

Het Sociaal Forum Kempen (een Kempens platform van 180 individuen en 26 lidorganisaties) steunt de inhoud van deze brief van Michèle. Achter deze persoonlijke woorden klinkt een belangrijke maatschappelijke en actuele oproep. We roepen burgers en politici op om als ‘richtingaanwijzers voor de toekomst’ te blijven kiezen voor het geloof in het goede van de mens; te vechten voor onze waarden vanuit respect, openheid en vertrouwen én in dialoog te blijven gaan, ook met diegene die we minder kennen. Want enkel vanuit echt contact, kunnen we vertrouwen hebben.

[/notification]

Michèle Goosens

is projectmedewerker bij CAW De Kempen, mede-oprichter Fris Gemixt en lid SFK

4 gedachten over “Ik denk, dus ik ben …marginaal?!”

 1. Binnenkort een raid in jouw appartement Michele? Ik geloof echt dat je dit meent vanuit de grond van je hart en dat siert je, maar ik ben er minstens even hard van overtuigd dat de tijd van blindelings vertrouwen in moslims voorbij is. Hoe kan jij er zeker van zijn dat hij/zij zich niet anders voordoet dan wie hij/zij is, dan wat zijn of haar bedoelingen zijn, wanneer ze zelfs getrainde mensen van politie en de nationale veiligheid een rad voor ogen kunnen draaien zoals gebleken is. Ik kan alleen maar hopen voor jou en ons allen dat ik me vergis… en dat we jouw foto of die van andere goede zieltjes die de verpersoonlijking van het kwaad uitnodigen in hun midden binnenkort niet in de krant zien staan, als slachtoffer dan wel met hoofddoek

  1. Bedankt voor je reactie, maar hier wil toch even op reageren. Als we weten dat slechts 1 op de 1000 moslims geradicaliseerd zijn, hoe groot is dan de kans dat mijn logé geradicaliseerd is en mijn appartement gaat leegroven? Inderdaad.. slechts 1 op de 1000.. Een verwaarloosbaar cijfer in mijn ogen. Uiteraard is er altijd een kans. Net als de kans dat ik overvallen ga worden op straat, van de weg ga gemaaid worden met mijn fiets, een onverklaarbare ziekte krijg met de dood tot gevolg.. Ik ben trouwens een mucoviscidose patiënte en geloof sterk dat ik eerder ga sterven door mijn ziekte, dan door een geradicaliseerde moslim.

   Wat ik concreet wil zeggen is dat we ons niet mogen laten grijpen door angst. Mijn grote wens is dat we eens wat meer onze ogen gaan openen en durven zien dat er nog 999 moslims op de 1000 zijn die niet dezelfde gedachten delen als de geradicaliseerden…

   P.s.: Ik heb reeds met een hoofddoek op sociale media gestaan. Ben ik nu een slachtoffer?

 2. Bedankt Michèle,
  Het doet deugd om deze open visie nog eens te mogen lezen… ik sta volledig achter jou… het is goed om onze angst te overwinnen en te blijven geloven in het goede dat nog in heel veel mensen leeft… Bedankt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *