vluchtelingenthema

Kempenaars sterk geïnteresseerd in vluchtenlingenthema

Donderdagavond organiseerden Sociaal Forum Kempen en KWB Geel een avond over vluchtelingen in Europa. Het eerste deel van de avond vertelde Bruno Tersago (VRT-correspondent en auteur) over de actuele situatie in Griekenland, daarna werd aan praattafels geluisterd naar sterke Kempense verhalen over vluchtelingen.

 Om 19.30u stroomden de eerste deelnemers binnen. De zaal op de bovenste verdieping van het Sint-Jozefinstituut in Geel liep al snel vol met 80 geïnteresseerden in het verhaal van Bruno. “We gingen ervan uit dat het vluchtelingenthema veel mensen raakt, maar deze grote opkomst hadden we niet verwacht” zegt Bieke Dierckx, voorzitster van het Sociaal Forum Kempen.

Crisis

Dat Griekenland een crisis doormaakt is duidelijk voor heel Europa. Toch zijn de cijfers schrijnend: een werkloosheid van 24%, jeugdwerkloosheid van 50%,  een sterke flexibilisering van de arbeidsmarkt, 300 000 hoog-opgeleiden die het land verlaten hebben, 224.000 bedrijven die sinds 2009 de boeken hebben neergelegd, privatiseringen tegen bodemprijzen,… Vandaag leeft 1/3 van de Grieken in armoede.

Solidair in Piraeus

Net als talloze andere Grieken, is Tersago solidair met de vluchtelingen. Hij engageert zich vooral in de haven van Piraeus bij Athene. Op dit moment zitten er op de Griekse eilanden zo’n 6.000 vluchtelingen vast in gesloten detentiekampen, onder toezicht van het leger. Vrijwilligers zijn daar niet toegelaten. Op het Griekse vastenland bevinden zich momenteel zo’n 46.000 vluchtelingen, 20.000 van hen in Idomeni aan de (afgesloten) Macedonische grens.

Griekse vrijwilligers en organisaties doen overal wat ze kunnen. Ze delen voedseloverschotten en kledij uit en geven taallessen. In Lesbos zijn zelfs 4 gewone Grieken genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede. Toch blijkt de situatie van de vluchtelingen erg schrijnend. Dat blijkt ten volle uit de foto’s die Bruno de deelnemers toont. Zolang Europa weigerachtig blijft staan om vluchtelingen toe te laten, dweilen de  Griekse burgers (en de wanhopige vluchtelingen) met de kraan open.

griek02

Praattafels

Om de avond af te sluiten konden de aanwezigen terecht aan praattafels waar zij in gesprek gingen  met een ‘buddy’, een voogd, het LOI, ’t Origineel, Indimaj vrouwen, Mensen in Nood. Ook in de Kempen blijkt de rol van vrijwilligers in onze samenleving onmisbaar. Gelukkig willen velen graag hun steentje bijdragen.

Vormingplus Kempen ondersteunde het initiatief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *